Lezing: Waarom zouden we bang zijn?

08 maart 2024 19:30 uur
Locatie: St. Bavo Kathedraal Haarlem

Marianne Visser van Klaarwater, parochiaan van de Sint Bavo, geeft op 8 maart om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) een PowerPoint presentatie over haar boek ‘Waarom zouden we bang zijn?’. Dit boek vertelt het levensverhaal van haar oom en martelaar Bernard van Klaarwater (1896-1943).

Als missionaris van het Heilig Hart kwam Bernard in 1923 naar het eiland Manus in Papoea-Nieuw- Guinea. Daar stond sinds 1913 een politiepost voor het handhaven van het verbod op kannibalisme en stammenstrijd. Door het voorleven van respect en andere christelijke en humane waarden kwamen de bewoners tot geloof. Haat maakte plaats voor liefde. ‘Bernard en de andere missionarissen en zusters brachten ons vanuit de duisternis naar het licht’, stelt Ronald Vunuvung als de huidige bisschop van Manus.

Op 18 maart 1943 werd Bernard, samen met 49 andere geestelijken, vermoord door Japanners. Tot september 1981 leefde de familie van Marianne in onzekerheid over het lot van Bernard. In 2020 ondernam Marianne een zoektocht naar de drijfveren van haar oom. Deze bracht haar in contact met de bewoners van Manus, waar haar oom nog steeds herdacht wordt.

Marianne belicht met haar presentatie zowel het leven van haar oom als ook de historie en het heden van Papoea-Nieuw-Guinea.
Op 16 september organiseerde Marianne het symposium ‘Waarom zouden we bang zijn?’ Op 27 september schonk ze haar boek aan paus Franciscus persoonlijk en op 4 oktober aan koningin Máxima.

Het boek is te koop in de boekwinkel en te leen in de bibliotheek. Vanaf december tot 1 april geldt een speciale actie van € 3,95 per e-book.