H. Antonius

H. Antoniuskerk: In 1922 werd de parochie van Aerdenhout opgericht. Het gebied werd afgescheiden van de parochie van Zandvoort en de parochie toegewijd aan de H. Antonius van Padua, een leerling van de H. Franciscus. De parochie bouwde een voorlopige kerk en een definitieve pastorie. Kerk en pastorie zijn ontworpen door Pierre J.J.M. Cuypers en zijn zoon Jos Th.J. Cuypers (Jos Cuypers is ook de architect van de r.-k. Bavo kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem) in 1921. De bouwpastoor was H. van Beek. De plechtige ingebruikneming (vanwege het noodkarakter is de kerk nooit ingewijd) vond plaats op 22 december 1922. Tot 1950 hebben er plannen bestaan om een definitieve kerk te bouwen. Door de splitsing van de parochie in twee afzonderlijke (Antonius en Paulus) kwam aan deze plannen in 1963 definitief een einde met de bouw van de Pauluskerk aan de Helmlaan.
In 1997 is de Pauluskerk aan de eredienst onttrokken en werden beide parochies gefuseerd tot de parochie H.H. Antonius en Paulus. Mgr. Punt zegende de H.H. Antonius en Pauluskerk alsnog in op 22 december 2013 als afsluiting van de viering van het 90 jarig jubileum.

De oorsprong van de kerk lag in het verlangen van een parochiaan om een publiek toegankelijke Mariakapel te bouwen. De devotie tot de Moeder Gods behoort bij de eigenheid van de Antoniuskerk. Vanwege vandalisme werd helaas in de jaren zeventig besloten de kapel niet langer permanent open te stellen en werd het scheidingshek tussen Mariakapel en kerkruimte verwijderd.

Extra informatie

Vieringen en Gebed

Heilige Missen

  • Alleen op aantal feestdagen

Kijk voor overzicht van de vieringen in het Vieringenoverzicht

Contact

Voor contact met secretariaat of algemene informatie, kijk bij contact.

Voor contact met een priester of diaken, kijk bij pastoraal team.

 

Contact Varia

Vrienden van Antoniuskerk:
vrienden-antoniuskerk.nl