Featured Image

Installatie- en afscheidsmis Kathedrale Koor

De leerlingen van groep 5 van de Koorschool sluiten hun schooljaar af met de installatie als lid van het Kathedrale Koor, daarnaast nemen we afscheid van de leerlingen van groep 8 die na de zomervakantie naar de middelbare school gaan. De meeste van hen zullen dan als junior lid van het Kathedrale Koor terugkeren.

De installatie en het afscheid zullen tijdens de hoogmis op zondag, 14 juli gevierd worden, uiteraard zal het voltallige Kathedrale Koor de viering muzikaal begeleiden.

Ook zingen in het Kathedrale Koor? Kom dan een kijkje nemen op de Koorschool. Boek een rondleiding op www.koorschoolhaarlem.nl

 

Featured Image

Concert Ein Deutsches Requiem van Brahms door Haarlems Klein Koor

Een troostrijk requiem om het leven te vieren!

Op zondagmiddag 21 april 2024 zingt het Haarlems Klein Koor onder leiding van Francisca Pizarro over vergankelijkheid, treurnis en troost.

Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms voert u weg van angst, verdriet en wanhoop, en biedt u troostrijk zicht op beter.
We zingen over sterfelijkheid, afscheid en pijn, en vinden met u troost in het besef dat de oneindige natuurlijke cyclus van het einde als nieuw begin houvast biedt.

Bij dit programma wordt het Haarlems Klein Koor op twee vleugels begeleid door Charlie Bo Meijering en Jelena Popović. Verder nemen sopraan Cristina Petcu en baritons Wessel van der Ham en Joris van Baar de soli voor hun rekening en wordt het koor versterkt door een aantal projectzangers in iedere stemgroep.

Wij zingen op zondagmiddag 21 april 2024 om 14.30 uur in de O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk, Korte Zijlweg 7 in Overveen.

Kaarten à € 20,- zijn te koop via de website

www.haarlemskleinkoor.nl

Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door het Haarlemsche Muziekfonds.

Featured Image

Mozarts Requiem o.a. door Bavo Cantorij, Kamerkoor Zuid en VU-orkest

Uitvoering van Mozarts Requiem, Ave Verum en Davide Penitente

door Bavo Cantorij, Kamerkoor Zuid, VU-orkest en Solisten

m.m.v. Schoolkoor Koorschool Haarlem

 

Requiem (KV 626)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) begon als wonderkind. Hij werd bejubeld en aanbeden door zowel de burgerij als de adel. Mozart groeide uit tot een zeer veelzijdig componist, met een oeuvre van ruim zeshonderd zeer uiteenlopende werken. Een geweldige prestatie, zeker als je nagaat dat de componist slechts vijfendertig jaar oud werd. Ondanks zijn imposante oeuvre, eindigde zijn leven tragisch: total loss, doodziek en op de hielen gezeten door schuldeisers.

In de laatste dagen van zijn leven, zelfs op zijn sterfbed, schreef Mozart zijn Requiem (1791). Geïnspireerd door werken van vroegere meesters uit de Barok, de oratoria van Händel, de religieuze werken van J.S. Bach en niet te vergeten het Stabat Matervan Pergolesi, kwam de dodenmis tot stand. Aangenomen wordt dat Mozart zijn Requiem schreef in opdracht van graaf Franz von Walsegg. Andere bronnen vermelden dat het om een anonieme graaf zou gaan die er goed voor wilde betalen en het onder zijn eigen naam zou willen uitbrengen. In ieder geval was het werk onderwerp van veel romantische speculatie vanwege de ongebruikelijke omstandigheden. Luister en huiver naar dit stuk angstaanjagende en opzwepende muziek! Geniet vooral van het Kyrie, het Dies Irae, Tuba Mirum, Lacrimosa en het Sanctus.

Waar Mozart de kracht vandaan haalde om dit stuk te schrijven, God zal het weten. De blijheid, de jubel en de swing die de stervende aan het stuk meegaf, doet de luisteraar haast vergeten dat het hier om een dodenmis gaat. Doodziek, koortsig en soms ijlend werkte Mozart dag en nacht aan zijn laatste werk. Het is niet overdreven te stellen dat Mozart tijdens het schrijven van dit machtige werk reeds met één been in de hemel stond.

Op veel plaatsen was het Requiem nog onvoltooid en bestonden er louter schetsen. Mozarts oud-leerling, vriend en collega  Franz Süszmayer (1766 – 1803) heeft de dodenmis voltooid. Hij deed dit op verzoek van Constanze, de echtgenote van Mozart. De componist stierf op 5 december 1791.

De Oostenrijkse musicoloog professor Ludwig Alois Friedrich von Köchel (1800-1877) maakte in 1862 een lijst van alle werken van Mozart, die bekend is geworden als de Köchel-Verzeichnis (KV). KV 1 staat dus voor het eerste werk van Mozart, KV 626, het Requiem, voor zijn laatste.

Ave Verum (KV618)

Het Ave Verum Corpus (“Gegroet waarachtig lichaam”) voor gemengd koor, strijkers en orgel is de laatste compositie die Mozart voor de kerk schreef. Dit gezang schreef hij tijdens zijn laatste levensjaar, 6 maanden voor zijn dood.

Davide Penitente (KV 469)

Het Davide Penitente ("De berouwvolle David"), zowel aangeduid als een cantate als ook een oratorium, dateert uit 1785. Het is gebaseerd op  delen van Mozarts onvoltooide grote mis in C-mineur (Mis KV 427 uit 1782). Hij gebruikte eenvoudig het Gloria en Kyrie van de onvoltooide mis en voegde hier een tenor aria "A te, fra tanti affanni" en een sopraan aria "Fra l’oscure ombre funeste" aan toe. Mozart voorzag het stuk vervolgens van nieuwe Italiaanse woorden, geïnspireerd door het boek der psalmen. Davide Penitente ging op 13 maart 1785 in Wenen in première.

 

Kaartverkoop: www.bavoconcert.nl of via de QRcode op de voorzijde van de flyer

e-mailadres: producent@koorschoolhaarlem.nl

Featured Image

Concert door HAARLEM VOICES o.l.v. Sarah Barrett

Ohi-mé! Di amore e di dolore.
Haarlem Voices bezingt de liefde in al haar facetten. Deze muzikale reis verkent niet alleen de vreugdevolle aspecten van liefde maar ook de donkere kanten, zoals onbeantwoorde verlangens en verlies, en ook de kracht van hoop die uit liefde komt:

“Lamentationes Ieremiae Prophetae” van Alonso Lobo, madrigalen uit de Sestina van Monteverdi, “The Gallant Weaver” van James MacMillan.

Mis deze bijzondere muzikale reis niet!

Kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, Korte Zijlweg 7, Overveen
Zaterdag 10 februari om 20.00 uur (kerk open vanaf 19.30 uur)
Kaarten € 15,-- (in de voorverkoop € 2,50 korting)
Kaartverkoop via www.haarlemvoices.nl

Featured Image

Festival of Nine Lessons and Carols

Bavo Cantorij
Zaterdag 23 december
20.00 uur (deur open om 19.30 uur ivm Heilige Mis om 19.00 uur)


De oorsprong van het Festival gaat terug naar Engeland en kent inmiddels een traditie van 125 jaar! In een volledig duistere kathedraal treedt het koor met brandende kaarsen in processie de kathedraal binnen onder het zingen van 'Once in a Royal David's city'. Daarna volgen er negen korte lezingen met de aankondiging van Jezus' geboorte. Dit afgewisseld met Engelse kerstliederen zoals 'O come, all ye faithfull'. Een prachtige en sfeervolle voorbereiding op Kerstmis die ook in onze Kathedraal sinds 1992 een traditie is.
 
Vrij toegankelijk, deurcollecte na afloop

Featured Image

Divertimento Kerstconcert Overveen

Divertimento Kerstconcert
Het grote Divertimento Kerstconcert is al jaren een begrip in Haarlem en omstreken. Een groot
kerstconcert door vier jeugdorkesten van Stichting Divertimento samen, bestaande uit zo’n 70 jonge
strijkers tussen de 7 en 20 jaar. Met alle orkesten samen vertolken zij “A Dickens Christmas Carol”
Het beroemde kerstverhaal op muziek. Daarnaast kunt u genieten van de orkesten afzonderlijk met
muziek van o.a. Bach, Anderson, muziek uit verre landen en traditionele kerstliederen.

Locatie: Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk te Overveen

Spelers: Jong Divertimento, Divertimento Zuid-West, Divertimento Jeugdstrijkorkest, Divertimento
Kamermuziek

Kaartverkoop: aan de zaal of via deze link / prijs: 12,50
Meer informatie: www.stichtingdivertimento.nl

 

Featured Image

Kerstmis met the Choir Of St. John’s College Cambridge

Director of Music: Christopher Gray
Orgel: Alex Robson en Tingshuo Yang
Kerstconcert op donderdag 21 december 2023 in de Kathedraal
St. Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem (ingang onder de torens)!
Aanvang 20.00 uur. m.m.v. de Bavo Cantorij o.l.v. Rick Muselaers

Deze kerstperiode is het wereldberoemde St. John’s College Choir
uit Cambridge, één van Engelands meest vermaarde koren, in Nederland voor een tournee. Engeland is het land van de tradities.
De twee overgebleven jongenskoren in Cambridge, die van het St. John’s College en die van het King’s College worden gezien als de beste jongenskoren ter wereld. Het koor bestaat vanaf 1670 en zingt voor de hoge stemmen nog altijd met jongens. Deze jongens (8-12 jaar) moeten naast een uitmuntende stem ook beschikken over voldoende schoolvaardigheden om naast het vele zingen ook hun opleiding te kunnen voltooien. Daarbij spelen ze gemiddeld twee instrumenten. Sinds kort zijn ook enkele meisjes actief in het koor. De mannen van het koor, in de leeftijd van 18-22, studeren allen aan de universiteit van Cambridge en moeten naast hun studie veel uren investeren in het zelf bestuderen en vervolgens uitvoeren van de muziek. Naast hun dagelijkse verplichtingen in de College Chapel, zingt het koor jaarlijks concerten over de hele wereld. Het koor heeft ook veel cd’s opgenomen.

Op het programma staat dit jaar uiteraard een mooi aanbod aan prachtige kerstmuziek. Vanaf eind november/begin december:
Kaartverkoop: www.bavoconcert.nl en VVV Grote Markt Haarlem (onder het stadhuis)
Emailadres: stjohns@koorschoolhaarlem.nl
Dit concert wordt georganiseerd door Koorschool St. Bavo Muziekinstituut te Haarlem.

Featured Image

Betoverend klassiek kerstconcert in de Kathedraal

Op 16 december om 20:00 uur vindt het jaarlijkse kerstconcert van het Kathedrale Koor plaats in de Kathedraal St. Bavo.
Dit kerstconcert brengt getalenteerde musici samen in een sfeervolle omgeving en neemt je mee in de rijke tradities van kerstmuziek. Laat je meevoeren door de prachtige klanken van kerstklassiekers, uitgevoerd door het Kathedrale Koor en haar solisten.
Dompel jezelf onder in de magie van Kerstmis met een onvergetelijke avond vol prachtige muziek. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in onze prachtige Kathedraal.
Meer informatie over het programma en de kaartverkoop volgt binnenkort op de website van Koorschool Haarlem.

Ontvang onze nieuwsbrief

Contact

Secretariaat Haarlem en BOAZ-parochies
t: 023-5277462 (ma-vr 9:00-12:00)
e: secretariaat.boaz@outlook.com

Sint-Bavo Kathedraal
t: 023- 5323077 (ma-vr 9:30-12:30 uur)
e: info@rkbavo.nl

Voor meer contactinformatie: contactpagina