Featured Image

Festival of Nine Lessons and Carols

Bavo Cantorij
Vrijdag 23 december
20:00 uur


De oorsprong van het Festival gaat terug naar Engeland en kent inmiddels een traditie van 125 jaar! In een volledig duistere kathedraal treedt het koor met brandende kaarsen in processie de kathedraal binnen onder het zingen van 'Once in a Royal David's city'. Daarna volgen er negen korte lezingen met de aankondiging van Jezus' geboorte. Dit afgewisseld met Engelse kerstliederen zoals 'O come, all ye faithfull'. Een prachtige en sfeervolle voorbereiding op Kerstmis die ook in onze Kathedraal sinds 1992 een traditie is.

Nine Lessons and Carols wordt rechtstreeks uitgezonden via RTV Noord Holland.
 
Vrij toegankelijk, deurcollecte na afloop

Featured Image

Kerstconcert Haarlems Bach Ensemble o.l.v. Mark Lippe

Haarlems Bach Ensemble geeft IN OVERVEEN een prachtig kerstconcert o.l.v. Mark Lippe

Programma:
J.S. Bach BWV 40 Darzu ist erschienen der Sohn Gottes
J.S. Bach Mis in F-dur BWV 233

Zaterdag 10 december van 17.00-18.00 uur
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Kerk, Korte Zijlweg 7, 2051 BD  Overveen
Gratis toegang, reserveren niet nodig.
Vrijwillige bijdrage na afloop (richtbedrag 15 euro)

 

Featured Image

Kerstconcert Roemeense Koren

DE GOEDE BOODSCHAP VAN DE GEBOORTE VAN JEZUS
Kerstconcert door twee Roemeense koren op vrijdag 9 december in Overveen

Een streling voor oor èn oog!

 

De Roemeens Orthodoxe Parochie van de Amsterdamse regio organiseert een concert met Roemeense kerstliederen, die mooi, zacht en poëtisch zijn om te horen.

De kerstliederen vormen een oude, bijzondere traditie binnen de Orthodoxe Kerken die vanaf 21 november tot 27 december in alle kerken worden gezongen. Groepen van zangers brengen door deze kerstliedjes de goede boodschap van de Geboorte van Christus thuis bij de christenen.
Twee Roemeense koren zijn speciaal naar Nederland gekomen om dit concert te houden. Deze twee koren zijn van grote klasse! Het koor “H. Johannes de Walachian” is gekleed in oud-Roemeense volkskostuums en de koorleden volgen ook de andere oude tradities en rituelen rondom kerstliedjes.

Het koor “Filomelos“ zingt byzantijns beïnvloede kerstliedjes. Dit koor houdt de zondagsvieringen in een historische kerk uit de 15de  eeuw in het zuiden van Moldavië. Deze twee koren zijn al meer dan vijftien jaar actief en van grote klasse!
De presentatie van het concert en van de kerstliedjes wordt in het Nederlands vertaald.

Datum: vrijdag 9 december van 19.00-20.30 uur. Kerk open vanaf 18.30 uur.

Locatie: Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk, Korte Zijlweg 7, 2051 BD  Overveen

Gratis toegang met een vrijwillige bijdrage na afloop.

 

Featured Image

Concert: Misa Criolla en Misa Tango in Josephkerk

Op zondagmiddag 13 november om 15:30 uur zingt Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap samen met Zangstudio Haarlem twee Argentijnse, katholieke missen; de Misa Criolla en de Misa Tango. Het zijn vrolijke missen met originele Zuid-Amerikaanse instrumenten.

Uitvoerenden: Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap en Zangstudio Haarlem
Prijzen: € 20 volwassenen, € 15 t/m 12 jaar
Kaartverkoop: digitaal via zangenvriendschap.nl

Featured Image

Concert rond het Hooglied - Vocaal Ensemble Tout Venant

Zaterdag 21 mei 2022 om 20:00 uur in de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Kerk, Zijlweg 7 te Overveen zingt Vocaal Ensemble Tout Venant onder leiding van Christiaan Winter een programma grotendeels gewijd aan het Hooglied.

Deze reeks dialogen tussen twee geliefden heeft in de loop der eeuwen veel componisten geïnspireerd. Tout Venant laat enkele stukken horen, van de vroeg Renaissance klanken van Dunstable tot de hedendaagse soberheid van Moody, en zelfs een stuk speciaal gecomponeerd door zijn eigen dirigent.
Als echo op deze lofzang op de liefde staat ook Hymn to St Cecilia van Benjamin Britten op het programma, alsook o.a. stukken van Ceballos, Banchieri, Walton en Gjeilo.

Kaarten te koop via ttvenant@hotmail.com
€ 12,50 in de voorverkoop – 15€ bij de ingang - tot 16 jaar gratis

Featured Image

Start 49ste serie orgelconcerten

Vanaf maandag 9 mei start de 49ste serie orgelconcerten op het Willibrordusorgel in de St. Bavo Kathedraal.

(Bijna) elke maandagavond zal er een concert plaatsvinden, wisselende programma's door wisselende organisten op hetzelfde mooie orgel. Zie voor de volledige agenda, en de afwijkende data, op: willibrordusorgel.nl

In het 200ste geboortejaar van César Franck zullen in de maanden mei en juni al zijn grote orgelwerken worden uitgevoerd. Daarnaast kunt u luisteren naar de Prélude, Choral et Fugue voor piano door Jaap Stork die, samen met Ton van Eck, harmonium, ook de oorspronkelijke zetting van Prélude, Fugue et Variation voor harmonium en piano zal vertolken (20 juni).

De toegang tot de concerten is nog steeds vrij; wel vragen we van de bezoekers een vrijwillige bijdrage naar draagkracht. De laatste jaren heeft u zich hierin ruimhartig getoond en we rekenen ook nu op uw steun. Op dit moment bekijken we de mogelijkheden om u na afloop van het concert een kopje koffie of thee aan te bieden in de koffieruimte van de kathedraal en u in de gelegenheid te stellen elkaar en eventueel de solist(e) van die avond te ontmoeten.

 

Featured Image

Maria Vespers Concert

Op zondagmiddag 20 februari zal projectkoor Capella sine Nomine een uniek Maria Vespers Concert geven in de kathedraal. Dit bgv het 100-jarig bestaan van de Lourdes bedevaarten van het Huis van de Pelgrim. Eerder waren er onder flinke belangstelling uitvoeringen in de kathedraal van Den Bosch, in de St. Servaas Maastricht en de grote kerk van Venray. 

Dit vespersconcert is liturgie en tegelijkertijd ook een concert. Het uit 8 zangers bestaande gemengd projectkoor, olv Jo Louppen staat bekend om de hoge kwaliteit van uitvoering van koormuziek uit verschillende stijlperioden. Op het programma staan motetten, Marialiederen, psalmen en gebeden in verschillende stijlen en genres van componisten als de Victoria, Stadlmayr, Loewe, Parkinson, Willaert, da Palestrina en Jan Valkestijn.

Het Maria Vespers Concert in de St. Bavokathedraal aan de Leidsevaart te Haarlem begint om 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis, na afloop deurcollecte ter bestrijding van de onkosten. Voor deelname stuur een mail aan info@huisvoordepelgrim.nl met een kopie aan p.s.weijers@hccnet.nl. Voor meer informatie bel Philip Weijers (06-53887641). Graag tot zondag 20 februari 2022.

Featured Image

Concert Haarlems Bach Ensemble

Datum: zaterdag 11 december 2021 (15:30 uur)

LET OP !! Vanwege Covid-19-maatregelen aanvangstijd vervroegd naar 15:30 uur. In de kerk zal tevens de 1,5 meter gehanteerd worden. Daardoor zal niet de volledige capaciteit van de kerk benut kunnen worden (vol = vol).

Locatie: OLVOO-kerk Korte Zijlweg 7 Overveen

Voor het concert van 11 december zal een coronatoegangsbewijs getoond moeten worden bij de ingang. Een coronatoegangsbewijs (digitaal via een QR-code of op papier) kunt u laten zien als u volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud

Featured Image

Muzikale pelgrimstocht

U wordt van harte uitgenodigd voor een muzikale pelgrimstocht

Harm Huson, koorleider en cantor van de parochiegemeenschap Bloemendaal, dirigeert op zondagmiddag 14 november in de Kerk van de H. Drie-eenheid de voorpremière van Pelgrimage, een nieuwe koorcompositie van de hand van Huub de Vriend.

Voor deze gelegenheid is Klein Leids Liederen Koor bij ons te gast, een klassiek kamerkoor waar Harm al jaren mee samenwerkt. Huub de Vriend kruipt zelf als begeleider achter de piano.

 

Ter gelegenheid van de 400-jarige herdenking van de zeetocht van de Mayflower naar Amerika -met aan boord de bekende pilgrims uit Leiden- schreef de Leidse componist de Vriend in het jubileumjaar 2020 een toegankelijk, collage-achtig koorwerk. De compositie rijgt korte liederen, kleine klankstukken en overdenkingen als een ketting aaneen, die allemaal te maken hebben met het fenomeen ‘pelgrim zijn’.

Het begint met een refrein, een oud, Frans pelgrimsgebed uit de liturgie voor Sint Antonius: “Pelgrim vervolg je zoektocht, ga voort, laat niets je stoppen, hecht niet aan wat voorbijgaat, liefde is al wat telt.” Om meteen over te gaan in een vrolijke overpeinzing van cabaretier Bram Vermeulen: “Ik was boven op de berg toen ik begreep: je bent nooit alleen als je samen met jezelf bent”. Op swingende, Caraïbische ritmes.

Dan komt de geschiedenis van de pilgrims zelf aan bod, beschreven in verheven, victoriaanse taal. Die poëzie past goed bij de gloedvolle en soms overdreven verering die deze groep pioniers tot op vandaag nog ten deel valt, als grondleggers van de huidige U.S.A. Gregoriaans aandoende melodieën ondersteunen die devote sfeer.

Met speels gemak haalt de Vriend vervolgens weer de waas van de lens, en laat ons in een ruwe country-song weten dat de grote oversteek eigenlijk helemaal niet zo’n succes bleek: “people were starving, our numbers were halving, when the winters blew....” De satire is nooit ver weg.

Er valt ook te genieten van mooie levensliederen (meezingen is niet verplicht) op teksten van Huub van de Lubbe (zanger van De Dijk) en van Rikkert Zuiderveld (jawel, van het duo Elly en Rikkert). Tot slot wordt u getrakteerd op een opgewekte blues over the New World waarmee we weer met beide benen op de grond worden gezet.

Komt dat horen!

Aanvangstijd concert: 14 november 16.00 uur tot circa 17.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur.

Na afloop drinken we gezellig een glaasje!

 

Aanmelding verplicht

Via e-mail: rk.bloemendaal@tiscali.nl of telefonisch bij mw. Trix van Holk: 023-5373904,

op donderdag 4, vrijdag 5, zaterdag 6 november, van 16.00 tot 20.00 uur;

en ook op donderdag 11, vrijdag 12, zaterdag 13 november, van 16.00 tot 20.00 uur.

In verband met de RIVM-maatregelen zijn wij genoodzaakt om voor een concert de QR-

code/testbewijzen te controleren. Wilt u hiermee rekening houden?

 

Het concert is na reservering in principe gratis, maar u kunt na afloop een vrijwillige bijdrage geven.

 

De Pastoraatsgroep

Marja, Trix, Chantal, Tonneke, Pieta, Frieda

Ontvang onze nieuwsbrief

Contact

Secretariaat Haarlem en BOAZ-parochies
t: 023-5277462 (ma-vr 9:00-12:00)
e: secretariaat.boaz@outlook.com

Sint-Bavo Kathedraal
t: 023- 5323077 (ma-vr 9:30-12:30 uur)
e: info@rkbavo.nl

Voor meer contactinformatie: contactpagina