Featured Image

Voorstelling 'Een eigen melodietje'

Voorstelling 'Een eigen melodietje'

door de letterlievende vereniging 'J. J. Cremer'

Ook dit jaar zal de letterlievende vereniging ‘J.J. Cremer’ een aantal voorstellingen
opvoeren van ‘Een eigen melodietje’, een collage van teksten van Etty Hillesum,
gebaseerd op het boek ‘Etty’.

1 mei 2022: 15:30 - 16:30; H. Drie-eenheidkerk; Bispinckpark 1 te Bloemendaal.

De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom!

“De dagboeken en brieven van Etty Hillesum, een jonge joodse vrouw, werden
geschreven midden in bezet Amsterdam en in Kamp Westerbork. Tegen het dreigend
decor van de oorlog legt zij verantwoording af van haar groeiend geloof in de
menselijke mogelijkheden. Haar hyperintelligente en sensitieve geest ontworstelt zich
aan de machten die op haar ondergang uit zijn. Zij schrijft haar dagboek en ontsteekt
er een licht mee voor zichzelf en zoveel jaren later voor honderd duizenden anderen”.

De voorstelling ‘Een eigen Melodietje’ laat op indringende wijze zien dat vrijheid
nog altijd niet vanzelfsprekend is. En dat er een moment in onze geschiedenis
is geweest waarin wij allemaal niet in vrijheid konden leven. Zo ook voor Etty
Hillesum. Maar door haar grote geestkracht kon zij zichzelf in die tijd vrij schrijven.
Met mijn regie probeer ik die geestelijke vrijheid voelbaar te maken, aldus
regisseur Marijke Kots.

“Een eigen melodietje” van Frits Grimmelikhuizen. Dit bijzondere stuk is door hem
geschreven in de vorm van een “readers theater”, half gelezen, half gespeeld. Men
zou de tekst als een muziekpartituur kunnen beschouwen”

Featured Image

Film: Heaven on Earth

14 maart         Titel "Heaven on earth"

In het vervolg op de Zweedse film As it is in Heaven zien we de bewoners van het dorp Ljusaker weer terug na de dood van hun dirigent Daniel Daneus.

Het koor is nog altijd een hechte groep. Daarom wordt geaccepteerd dat pastoor Stig zichzelf  vol gooit met drank, terwijl hij voor een lege kerk staat te preken. Maar als het hoofd van zijn bisdom hem uit zijn functie dreigt te zetten roept Stig de hulp in van zangeres Lena.

Lena treurt nog altijd om het verlies van haart geliefde Daniel , maar gaat moedig verder, als is het maar vanwege hun pasgeboren zoon Jakob.

Vol passie stort ze zich op haar nieuwe taak als dirigent om zo met de hulp van een nieuw zangkoor de kerk weer vol te krijgen. In de hoop dat hemelse muziek verbindt en het dorp voor een wonder zal zorgen.

 

 

Aanvangstijd 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Gratis toegang. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt zeer gewaardeerd.

Featured Image

Film: I'll push you

Twee vrienden, een rolstoel en hun weg naar Santiago de Compostella. Een indrukwekkend, waar gebeurd verhaal over vriendschap, geloof en vertrouwen.

Justin Skeesuck en Patrick Gray zijn beste vrienden en ondernemen, wat allemaal begon met drie woorden, een reis via de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Deze zal 34 dagen in beslag nemen terwijl ze 500 mijl doorkruisen.

Doordat Justin in een rolstoel zit vanwege een zeldzame zenuwaandoening zal Patrick zijn vriend voortduwen.

De films beginnen om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is de kerk open.
Na afloop drinken we gezellig een glaasje!  

In verband met de RIVM-maatregelen zijn wij genoodzaakt om voor de filmavonden de QR-code/testbewijzen te controleren. Wilt u hiermee rekening houden?

 

Featured Image

Film: The Way

Een verhaal over een vader – Tom -  die naar Frankrijk reist om de stoffelijke resten van zijn zoon op te halen. De jongen is tijdens een storm omgekomen terwijl hij de Camino de Santiago aan het lopen was. Gedreven door verdriet en het verlangen van zijn zoon beter te begrijpen besluit Tom om ook aan de historische Pelgrimstocht te beginnen.

De films beginnen om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is de kerk open.
Na afloop drinken we gezellig een glaasje!   

In verband met de RIVM-maatregelen zijn wij genoodzaakt om voor de filmavonden de QR-code/testbewijzen te controleren. Wilt u hiermee rekening houden?

 

Featured Image

Muzikale pelgrimstocht

U wordt van harte uitgenodigd voor een muzikale pelgrimstocht

Harm Huson, koorleider en cantor van de parochiegemeenschap Bloemendaal, dirigeert op zondagmiddag 14 november in de Kerk van de H. Drie-eenheid de voorpremière van Pelgrimage, een nieuwe koorcompositie van de hand van Huub de Vriend.

Voor deze gelegenheid is Klein Leids Liederen Koor bij ons te gast, een klassiek kamerkoor waar Harm al jaren mee samenwerkt. Huub de Vriend kruipt zelf als begeleider achter de piano.

 

Ter gelegenheid van de 400-jarige herdenking van de zeetocht van de Mayflower naar Amerika -met aan boord de bekende pilgrims uit Leiden- schreef de Leidse componist de Vriend in het jubileumjaar 2020 een toegankelijk, collage-achtig koorwerk. De compositie rijgt korte liederen, kleine klankstukken en overdenkingen als een ketting aaneen, die allemaal te maken hebben met het fenomeen ‘pelgrim zijn’.

Het begint met een refrein, een oud, Frans pelgrimsgebed uit de liturgie voor Sint Antonius: “Pelgrim vervolg je zoektocht, ga voort, laat niets je stoppen, hecht niet aan wat voorbijgaat, liefde is al wat telt.” Om meteen over te gaan in een vrolijke overpeinzing van cabaretier Bram Vermeulen: “Ik was boven op de berg toen ik begreep: je bent nooit alleen als je samen met jezelf bent”. Op swingende, Caraïbische ritmes.

Dan komt de geschiedenis van de pilgrims zelf aan bod, beschreven in verheven, victoriaanse taal. Die poëzie past goed bij de gloedvolle en soms overdreven verering die deze groep pioniers tot op vandaag nog ten deel valt, als grondleggers van de huidige U.S.A. Gregoriaans aandoende melodieën ondersteunen die devote sfeer.

Met speels gemak haalt de Vriend vervolgens weer de waas van de lens, en laat ons in een ruwe country-song weten dat de grote oversteek eigenlijk helemaal niet zo’n succes bleek: “people were starving, our numbers were halving, when the winters blew....” De satire is nooit ver weg.

Er valt ook te genieten van mooie levensliederen (meezingen is niet verplicht) op teksten van Huub van de Lubbe (zanger van De Dijk) en van Rikkert Zuiderveld (jawel, van het duo Elly en Rikkert). Tot slot wordt u getrakteerd op een opgewekte blues over the New World waarmee we weer met beide benen op de grond worden gezet.

Komt dat horen!

Aanvangstijd concert: 14 november 16.00 uur tot circa 17.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur.

Na afloop drinken we gezellig een glaasje!

 

Aanmelding verplicht

Via e-mail: rk.bloemendaal@tiscali.nl of telefonisch bij mw. Trix van Holk: 023-5373904,

op donderdag 4, vrijdag 5, zaterdag 6 november, van 16.00 tot 20.00 uur;

en ook op donderdag 11, vrijdag 12, zaterdag 13 november, van 16.00 tot 20.00 uur.

In verband met de RIVM-maatregelen zijn wij genoodzaakt om voor een concert de QR-

code/testbewijzen te controleren. Wilt u hiermee rekening houden?

 

Het concert is na reservering in principe gratis, maar u kunt na afloop een vrijwillige bijdrage geven.

 

De Pastoraatsgroep

Marja, Trix, Chantal, Tonneke, Pieta, Frieda

Featured Image

Slavisch-Byzantijns-Russisch concert

Door het NEVA ENSEMBLE UIT SINT PETERSBURG, de muzikale tovenaars uit Rusland!

Het Neva-ensemble bestaat uit vijf topzangers en een pianiste. Voor de 28e keer komen zij uit Sint Petersburg naar Nederland om rond de jaarwisseling een concert te geven met a capella zang, SlavischByzantijnse kerkmuziek en beroemde volksliederen, Russische volksmuziek en liefdesliederen.

Dit ensemble staat garant voor een bijzonder optreden, dat zowel een streling voor het oor is als een lust voor het oog!

Aanmelden is niet nodig. Deurcollecte.

Featured Image

Kerst-samenzang met de X-MAS angels

De X-mas Angels zingen bekende en minder bekende Nederlandse en buitenlandse Kerstliederen. Zij doen dit al een paar jaar met groot enthousiasme. Komt allen tezamen om te luisteren. Aansluitend nodigen wij u uit om samen een glaasje glühwein te drinken. Voor de kleintjes is er warme chocolademelk. U bent van harte welkom!

Gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.

Featured Image

The Eagle Huntress, een hartverwarmende film

De 13-jarige Aisholpan volgt in haar vaders voetsporen als ze wordt opgeleid in de eeuwenoude adelaarsjagers-traditie van het gebergte in Mongolië. Haar grootste steun is haar vader Rys. Hij vertelt haar dat ze alles kan bereiken wat ze wil, als ze maar bereid is er hard voor te werken. Als ze horen dat er een nest jonge adelaars is gespot, gaan ze daar samen heen.

Rys laat zijn dochter afdalen van een rots aan een touw en Aisholpan weet een van de adelaars te vangen. Thuis gekomen steekt hij zijn bewondering niet onder stoelen of banken. “Je was even moedig als een man,” zegt hij vol trots. Daarna begint hij zijn dochter te trainen met haar jonge adelaar en ze doet mee aan de grote wedstrijd onder adelaarsjagers. Veel van de oude garde lachen hoorbaar als duidelijk is dat een meisje mee gaat doen. Maar dit brengt haar niet van de wijs. Een mooie film met schitterende beelden.

Aanmelden is niet nodig.

Featured Image

‘Maria’, vertelvoorstelling

Door Pauline Seebregts

Het was een gewone maandag als alle anderen. En toch had ze daar ineens op de stoep gestaan in een blauwe mantel, witte sportschoenen en een witte sjaal om haar haar. In de ene hand een tas en in de andere hand een koffer. Het bleek niemand minder te zijn dan de Heilige Maagd Maria”. Stel het je eens voor, wat zou jij doen? De vrouw die de deur had open gedaan liet haar binnen. En dat werd het begin van een ongewone week.

Maria zit vol met verhalen zo blijkt algauw. Zo leert de vrouw over haar bijzondere gast, maar ook over de twijfel ÉN het geloof in zichzelf en het leven. Pauline Seebregts, professioneel verteller, vertelt met warmte, humor en diepgang. Haar verhalen worden wel inspirerende momenten van “entertaining wisdom” genoemd.

Aanmelden is niet nodig. Uw vrijwillige bijdrage is welkom.

Featured Image

I, Daniel Blake, film

Met deze film won de regisseur een Gouden Palm. Woede: Omwille van die emotie kwam hij terug op zijn voornemen om geen films meer te maken. “We moeten toch allemaal langer gaan werken”, klinkt het schamper. “Toen ik geconfronteerd werd met schrijnende verhalen over armoede, werkloosheid, falende gezondheidszorg en repressieve arbeidsbemiddeling moest ik er gewoon een film over maken.”

Deze film is een sociaal melodrama waarin de Britse cineast het voor een onrechtvaardig behandelde arbeidersklasse opneemt. Vernederingen, onrecht, schaamte- en schuldgevoelens. Daniel Blake is een 59-jarige meubelmaker in het noordoosten van Engeland. Na een hartinfarct heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij maakt kennis met de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Beiden bevinden zich in een uitzichtloze situatie, doordat ze gevangen zitten in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittanië. De film bevat humor en warmte.

Aanmelden is niet nodig.

Ontvang onze nieuwsbrief

Contact

Secretariaat Haarlem en BOAZ-parochies
t: 023-5277462 (ma-vr 9:00-12:00)
e: secretariaat.boaz@outlook.com

Sint-Bavo Kathedraal
t: 023- 5323077 (ma-vr 9:30-12:30 uur)
e: info@rkbavo.nl

Voor meer contactinformatie: contactpagina